Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Havířova v květech, akce obnovené po 20 letech, se v sobotu 20.6.2009 zúčastnilo přes 20 tisíc lidí. I přes deštivé počasí přišlo do průvodu přibližně 2000 lidí a 26 alegorických vozů. Vozy byly nazdobeny ze 7 500 květin, dalších 7 500 bylo použito na tvorbu květinových soch. 

Bezprostředně po dopoledním průvodu byla na Havířovu v květech slavnostně odhalena dřevěná socha dívky. Ta nyní čeká na své jméno.Socha byla zhotovena speciálně u příležitosti obnovení Havířova v květech. Autorem je Čestmír Slíva a socha se prozatím jmenuje Miss. Název by však měla brzy změnit, když jméno vyberou občané města.

„Socha bude prozatím umístěna u magistrátu, dokud nenajdeme nějaké místo, které by ji slušelo. Co se týká pojmenování, vyzýváme tímto všechny Havířovany, aby nám zasílali své návrhy. V této záležitosti bychom chtěli mít jasno do konce prázdnin,“ řekla mluvčí havířovského magistrátu Jana Pondělíčková.

Autor: Libor Pristáš Havířovský denník


Obrazek


Obrazek


Obrazek



Slavnostní křest dívky se uskutečnil v den vyvrcholení řezbářského sympozia „Havířovská lípa s novou tváří",  ve čtvrtek 3. září ve Společenském domě. Sochu pokřtil primátor města.

Dřevěnou sochu vyřezal  Mgr. Čestmír Slíva speciálně pro akci Havířov v květech a socha se prozatímně jmenovala Miss. Socha byla vyřezána z kmene padesátileté lípy, která byla pokácena na Hlavní třídě v rámci její rekonstrukce. Královna bude  umístěna ve vestibulu magistrátu města.

Obrazek