Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barbora Havířov

Koncem dubna byla na hřbitově v Havířově-Šumbarku instalována socha svaté Barbory z Nikomédie na věčnou památku obětem v dole Dukla. Dílo z dubového dřeva, dle vlastního výtvarného návrhu, zhotovil havířovský řezbář Čestmír Slíva. Je symbolem mučednictví, utrpení, ale též ochrany.

Svatá Barbora z Nikomédie je patronkou horníků a dalších rizikových povolání, ale také patronkou umírajících. Její socha u kamenné desky, která nese jména všech 108 horníků, kteří při tragické události v roce 1961 na dole Dukla v Havířově zemřeli, ztvárňuje mladou ženu s korunou na hlavě se znakem Dukly, přičemž v jedné ruce svírá kalich, což je symbol oltářní svátosti, a v druhé ruce meč. Ten symbolizuje její mučednictví. Po straně stojící věž symbolizuje uvěznění, tři okna zase znázorňují symbol svaté trojice.

S nápadem zkrášlit pietní místo důlního neštěstí přišel sám autor, kterého inspirovalo nové místo památníku na hřbitově v Havířově-Šumbarku. Čestmír Slíva je pedagog, umělec a velmi šikovný řezbář, se kterým spolupracujeme i při pravidelné údržbě městských soch. Svatá Barbora vznikala necelé tři měsíce, a hned po její instalaci na místo určení vzbudila nadšení všech, kteří ji měli možnost spatřit. Jen doufám, že se brzy nestane terčem vandalů, a že nám důstojné pietní místo bude dlouho zdobit,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Památník, který připomíná jednu z nejhorších důlních tragédií v České republice, při níž zemřelo 108 horníků, byl předloni z areálu bývalého Dolu Dukla přesunut na důstojnější místo, hřbitov v Havířově-Šumbarku. Z bývalého důlního areálu se totiž stává průmyslová zóna, proto se radnice rozhodla pietní místo přesunout. Socha svaté Barbory dodala pietnímu místu symboliku, něžnost a eleganci,“ dodal havířovský primátor Josef Bělica.

Letos to bude 61 let od této tragické události. Pietní akt je naplánován na čtvrtek 7. července v 10:00 na hřbitově v Havířově-Šumbarku.